ABOUT US

Find More

SKÄRVAS HISTORIA

I slutet av 1700-talet bestämde sig två män med olika temperament och vision – den ene en konstälskare, den andra mer tekniskt sinnad – att kombinera sina insikter och talanger i ett gemensamt projekt. Arkitekten Carl August Ehrensvärd ansåg att ”primitiva nordbor” saknade inspirationen från klassiska antikviteter, medan skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman längtade efter ett sommarhus vid havet. Deras föreställningar harmoniserade och smälte samman till Skärva Herrgård, där både tjänare och herrar bodde under samma tak. Det blev en plats präglad av glädje och gemenskap, samt lugn och ro. Viceamiral Chapman, känd för sin skeppsbyggnadsförmåga i hela Europa, drog sig gradvis tillbaka från projektet senare i livet för att fokusera på vetenskaplig forskning. Sedan, 1806, såldes herrgården som en bondgård och förvärvades så småningom av familjen Wachtmeister. 2014 kom herrgården i ny privat ägo – och dess dörrar är återigen öppna för alla

VÅR VISION OCH VÄRDERINGAR

Skärva Herrgård är en magisk plats. Det är en plats där gästerna kan koppla av, återknyta kontakten med naturen och hitta tid för sig själva – men samtidigt är det en plats för att fira livet, träffa människor, hitta inspiration och skapa fräscha, innovativa idéer och projekt tillsammans. Skärva Herrgård kombinerar båda: det är ett seminariecenter där grupper kan vara kreativa och lära sig tillsammans, och samtidigt är det ett pensionat som erbjuder rekreation och avkoppling … det är också en evenemangslokal fylld med spänning och fest. Skärva Herrgård kombinerar svensk historia med modern konst, framgångsrika affärsmöten med meditationsretreater och guidade naturturer med klassiska konserter. Vi strävar efter att vara en plats för balans, en välkomnande tillflyktsort för alla typer av människor. Med hjälp av konst, filosofi och vetenskap vill vi inspirera människor att få tillgång till nya sätt att tänka, att ge impulser till visioner om en ny värld och djupgående personlig utveckling. Med livet som lever i enlighet med naturliga kretslopp vill Skärva arbeta för ett mer hållbart samhälle och framför allt skapat av människorna som kommer hit… Skärva är helt enkelt en plats för glädje, gemenskap och lycka.

Konst

”Enbart konst gör livet möjligt […]. Människan lever bara på riktigt när hon inser att hon är en kreativ konstnärlig varelse…” är hur radikalt Joseph Beuys formulerade det. Han är en av många som inspirerat ägaren till Skärva Herrgård. Konst kan konfrontera oss, chocka oss och smälta den frusna isen inom oss, och på så sätt frigöra vår innersta källa, återuppliva kreativa processer – förstärkta för att berika vår teoretiska kunskap med erfarenhet och skiftande perspektiv – och göra det möjligt för oss att agera på nytt igen. Det är därför hela huset och trädgården är fulla av konst – av målningar, litteratur och själva naturen.

Natur

Skärva herrgård ligger i ett naturreservat vid Östersjön. Att begrunda saker under en gigantisk, 900 år gammal ek bredvid Herrgården gör det lätt att glömma det moderna, kaotiska livet. Det tillåter det inre barnet inom oss att blomma ut, för oss att återuppleva deras känsla av förundran och gnistor av fantasi och få oss att längta efter att vara närmare naturen. Detta underbygger vår filosofi och strävan efter ett liv som lever i allians med naturen. Alla produkter som används i vårt hus kommer från hållbara källor, maten vi erbjuder till gästerna är ekologisk och vegetarisk, och vår trädgård underhålls enligt principerna för permakultur.